Ce Inseamna si cat de important este
Conform codului fiscal, „rezident” ( din punct de vedere fiscal ) are urmatoarea definitie: „orice persoană juridică română, orice persoană juridică străină având locul de exercitare a conducerii efective în România, orice persoană juridică cu sediul social în România, înfiinţată potrivit legislaţiei europene, şi orice persoană fizică rezidentă;”
Practic, orice firma straina ( si implicit orice firma offshore ) care are ca si director o persoana fizica Romana, si este condusa efectiv din Romania, este considerata impozabila la noi in tara. Locul conducerii efective poate insemna urmatoarele:
- Deciziile privind conducerea firmei sunt luate pe teritoriul Romaniei
- „Board Meeting-urile” ( echivalentul hotararilor AGA ) au loc pe teritoriul Romaniei
- Facturile sunt emise de pe teritoriul Romaniei
- Contul bancar al firmei straine este administrat de pe teritoriul Romaniei
Cum putem avea totusi o firma offshore fara sa existe riscul de a incalca legislatia privind locatia de management si control si firma sa fie considerata „rezidenta” din punct de vedere fiscal in Romania? Exista mai multe servicii aditionale care pot face diferenta si demonstra ca firma are activitate reala si este condusa in mod real din afara tarii:
- Serviciul de Director Nominal – astfel o persoana fizica sau juridica din tara de infiintare a firmei va fi numita ca si Director in locul dumneavoastra. Documentele legate de activitatea firmei vor putea fi semnate de dumneavoastra prin intermediul unei procuri sau de catre Director la instructiunile dumneavoastra.
- Serviciul de Management – prin acest serviciu special, Directorul Nominal se va implica activ in managementul firmei, va emite facturi, va semna contracte, va administra contul bancar, si va efectua plati pentru firma.
- Serviciul Birou Virtual – va ofera o locatie efectiva de activitate a firmei. Include o adresa de corespondenta, numar de telefon local in tara pe care o alegeti si servicii de tip call center ( raspuns la telefon cu numele firmei si redirectionare apeluri conform instructiunilor dumneavoastra ), acces la servicii de secretariat, birouri si sali de conferinta pentru intalniri
- Serviciul de Identitate Vizuala pentru Companie – creeaza imaginea unei companii serioase: design logo, carti de vizita, foaie cu antet si brosuri. Design si creare site web.
Desi poate multi dintre voi considerati ca va bazati pe confidentialitatea unei firme offshore si nu considerati importante aspectele de mai sus, noi recomandam intatdeauna clientilor nostri solutiile 100% legale.
Clientii nostri din tari ca Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau Italia unde normele privind „Locatia de Management si Control” sunt verificate mult mai strict, aleg intotdeauna solutiile noastre ce le asigura legalitatea, chiar daca inseamna un pret mai mare.
Sediul Permanent – Ce Inseamna si cat de important este
O alta prevedere a codului fiscal ce poate determina daca o firma este impozabila in Romania sau nu este „Sediul Permanent”.
Pe scurt, conform codului fiscal, definitia Sediului Permanent este: „În înţelesul prezentului cod, sediul permanent este un loc prin care se desfăşoară integral sau parţial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent.” Puteti studia Codul Fiscal aici.
In acest caz, spre deosebire de o firma considerata rezidenta, devine impozabila conform legislatiei din Romania, activitatea si profiturile generate de Sediul Permanent de pe teritoriul Romaniei.
Codul Fiscal dezbate in amanunt ceea ce inseamna Sediu Permanent si ceea ce nu este considerat a fi Sediu Permanent. In linii mari pentru a evita aceasta clsificare trebuie sa aveti grija la:
- Folosirea unei locatii fixe ( fie in prorpietate, inchiriata sau aflata la dispozitia firmei nerezidenta prin alte mijloace )
- Mentinerea de stocuri de produse
- Desfasurarea de activitati pe teritoriul Romaniei, inclusiv activitati de vanzare a produselor sau semnare a contractelor, prin intermediul unui „Agent Dependent” ( agent care lucreaza exclusiv pentru nerezident sau care se foloseste de baza materiala si financiara a nerezidentului pentru desfasurarea activitatii )
- Nu se considera Sediu Permanent daca firma nerezidenta ( firma offshore ) isi desfasoara activitatea in Romania prin intermediul unui broker, agent, comisionar sau agent intermediar cu statut independent
Practic ultima fraza defineste cum trebuie ca o firma sa isi desfasoare activitatea pe teritoriul Romaniei pentru a nu se considera ca detine un Sediu Permanent.