Despre firmele offshore din Cipru

Regimul offshore din Cipru s-a schimbat, ca parte a aderarii la UE, si ca urmare a acordurilor încheiate cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Cipru a fost exclus de OCDE din iunie 2000 de pe lista neagra a paradisurilor fiscale, in schimbul angajamentului de a modifica practicile sale fiscale. in aprilie 2009, Cipru a fost pus pe “lista alba”, OCDE a jurisdictiilor offshore care au “pus în aplicare în mod substantial”, standardele de transparenta privind firme offshore impuse la nivel international.

In iulie 2002, Parlamentul a aprobat o rata de 10% impozit pe profit, care sa se aplice atat pentru societati offshore cat si celor onshore, plus o taxa de 2% la facturile de salarii, si o taxa speciala de aparare de 10%, impozit pentru persoanele rezidente. Cu toate acestea, regulile sunt complexe si lipsa unui impozit cu retinere la sursa permit o optimizare fiscala pentru firme offshore.

Impozitul de 10% pentru firme din Cipru ofera una dintre cele mai mici rate din UE, alaturi de Irlanda (12,5%), cu exceptia insulei Man, Jersey si Guernsey, care au anuntat o rata egala cu zero toate – dar aceste insule nu sunt in UE scopuri privind TVA

Alte propuneri includ schimbul de informatii fiscale si de finantare, precum si semnarea tratatelor de evitare a dublei impuneri, între Cipru si alte tari membre OCDE. Cipru a decis sa mentina statutul de paradis fiscal pentru firme offshore si trusturi offshore , desi identitatea beneficiarilor trebuie sa fie divulgate catre autoritatile fiscale la infiintarea firmei. Noile norme au intrat în vigoare la 31 decembrie 2003 pentru infiintare firme offshore noi, in timp ce cele care sunt deja inregistrate pe insula a avut pâna la 31 decembrie 2005 pentru a se conforma cu noile cerinte.

Exista solutii complexe insa pentru o confidentialitate mare aplicabile in orice jurisdictie care presupun folosirea de directori si actionari nominali sau companii offshore de tip holding din alte jurisdictii.

Dupa ce UE a fost de acord cu noua legislatie fiscala, in iunie 2003, Comisia a afirmat ca intentioneaza sa acorde celor zece state, intre care si Cipru,un termen pana in 2007 pentru punerea în aplicare a directivei privind Codul Bunelor Practici de Conduita Fiscala si regulile de evitare a dublei impuneri. Cu toate acestea Cipru va adopta noul cod în întregime în 2004.

Un nou sistem de impozitare pe tonaj a fost aprobat de catre Comisia Europeana pe 24 martie 2010 in baza normelor privind ajutoarele de stat pentru transportul maritim. Practic sistemul fiscal ptivind tonajul extinde beneficiile favorabile disponibile pentru proprietarii de nave sub pavilion Cipru si prorpietarilor de nave sub pavilion strain. Se extind de asemenea avantajele fiscale care acopereau doar profiturile din exploatarea navelor in activitati de transport maritim, pentru a acoperi profitul din vanzarea de nave, dobanzi încasate la fondurile utilizate în alte scopuri decât pentru investitii si dividendele platite direct sau indirect legate de transport.

Pentru mai multe informatii despre impozitarea de companii din Cipru Dema Partners va sta la dispozitie.

Tipuri de firme Cipru

  • Societate cu raspundere limitata;
  • Sucursala;
  • Parteneriat Limitat sau General;
  • Banca Offshore Internationala ( offshore banking );
  • Companie offshore de servicii financiare;
  • Firma offshore de asigurari captive;
  • Societati offshore de transport maritim.
  • “Compania International Business” expresia (IBC), se refera la o companie offshore cu raspundere limitata. Nu exista cerinte formale, in plus fata de cele pentru infiintare firme standard, dar Banca Centrala recomanda un minim de capital social autorizat al CY 10.000 de lire ( Acesta nu trebuie sa fie varsat ).

Acest tip de firma offshore poate avea avantaje fiscale suplimentare si anume venituri neimpozitate daca se respecta anumite conditii:

  • Compania offshore trebuie sa fie in intregime cu capital strain;
  • Obiectul de activitate si sursele de venit trebuie sa fie în afara Ciprului;
  • Nu sunt permise imprumuturi locale;
  • Depunerile contabile anuale trebuie auditate;
  • Firma trebuie sa aiba conturi offshore in Cipru;

Anonimatul se poate realiza prin utilizarea de actionari nominali, beneficiarii efectivi trebuie insa dezvaluiti Bancii Centrale.

Cu ce va poate ajuta Dema Partners?

Cu orice problema, nelamurire in privinta firmelor offshore, a conturilor offshore, precum si cu consultanta gratuita in vederea infiintarii unei firme offshore si alegerii unui paradis fiscal potrivit afacerii si nevoilor dvs.

Aici este lista cu toate serviciile oferite de Dema Partners

Ne puteti apela cu incredere:

Contact