Panama Papers „bomba” sau circ mediatic?
S-a vorbit foarte mult despre Panama Papers, multe pareri neavizate, cateva opinii foarte bine argumentate si foarte multe discutii in jurul unor nume cunoscute.
Din pacate termeni ca firma offshore sau paradis fiscal inca au o conotatie negativa si orice nume asociat cu acesti termeni este privit cu reticenta. Toti ziaristii s-au repezit sa il intrebe pe Ion Tiriac daca „si-a ascuns banii” in firme offshore, iar dansul a raspuns senin ca nu a ascuns nici un ban si a folosit firme offshore pentru structurarea eficienta a averii sale. Pentru o persoana cu participatii in foarte multe firme din multiple jurisdictii, este pur si simplu dificil si ineficient sa detina acele participatii in nume personal si apare nevoia organizarii sub un holding.
Asocierea unui nume sonor autohton cu o firma offshore sau un paradis fiscal reprezinta un subiect de presa. Ceea ce nu este subiect de presa este faptul ca toata lumea le foloseste. In topul investitiilor straine directe pe tari publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in 2015 apar multe paradisuri fiscale sau tari cu impozitare redusa folosite in optimizarea fiscala internationala:
- Olanda
- Cipru
- Luxemburg
- Elvetia
- Gibraltar
- Insulele Virgine Britanice
- Malta
Companii ca RCS/RDS, Mega Image, Coca-Cola, Enel, Toyota, Oracle, Vodafone, GDF Suez Energy, JT International, Ford, UPC, Lukoil, Samsung, Alro sunt printre investitorii din aceste tari, desi actionarii lor nu au nici o legatura cu respectivele jurisdictii. De ce nu este subiect de presa? Pentru ca asa este normal. Toti marii investitori apeleaza la optimizare fiscala internationala, dar si foarte multi dintre micii investitori si antreprenori. Multe dintre metodele de optimizare folosite de catre marii investitori sunt rentabile si aplicabile si de catre cei cu investitii modeste, de cateva sute de mii de euro sau chiar mai putin. Infiintarea unei firme in Olanda sau Cipru costa la fel atat pentru o multinationala cat si pentru un mic antreprenor.
Cum afecteaza Panama Papers, din punct de vedere legal, persoanele ce apar pe liste?
Raspunsul este simplu: in nici un fel pe cei care si-au structurat corect si legal afacerile. De asemenea nu va afecta pe nimeni simpla detinere a unei firme offshore sau a unui cont bancar offshore, cu exceptia celor care au obligatia sa isi declare averea, cum ar fi demnitarii.
Bineinteles vor fi afectati si cei care au folosit aceste firme in activitati ilegale, sau banii din aceste firme provin din activitati ilegale. Nu depinde insa in nici un fel de faptul ca firma este offshore, pentru ca asa cum bine stim si firmele autohtone de tip SRL sunt folosite zi de zi in activitati ilegale si inca se mai folosesc cu succes metode de ascundere a beneficiarului real intr-un SRL prin interpusi.
Panama Papers este insa o lovitura pentru anumite categorie de clienti onesti, ca de exemplu cei care isi au rezidenta in regimuri opresive, unde pot fi santajati si fortati sa contribuie financiar in interesul elitei conducatoare. Sau cei care din diverse motive legitime isi doreau confidentialitate sau intimitate. Pentru unii este ca si cum s-ar publica o lista cu cati bani are in cont fiecare cetatean Roman sau un inventar cu toate bunurile pe care le detine.
Cum afecteaza Panama Papers industria infiintarilor de firme offshore?
La nivelul marilor investitori, corporatii si multinationale in nici un fel. Deciziile lor nu se bazeaza pe sentimente sau impresii privind eventuale conotatii negative ci pe opinii legale sau fiscale avizate care delimiteaza clar ce este legal si in ce mod se pot optimiza fiscal.
La nivelul micilor investitori si antreprenori va exista probabil o reticenta in a apela la astfel de structuri, bazata mai mult pe pareri subiective si pe conotatia negativa pe care o percep din presa, decat pe o parere avizata privind planificarea fiscala internationala.
Vor exista schimbari si in lumea providerilor din domeniul infiintarilor de firme offshore, conturi bancare offshore si servicii asociate. Vom asista probabil la o consolidare a pietei in urmatorii 10 ani, cu cativa actori mari de tipul „the big four” din domeniul consultantei si auditului, care vor deservi marile multinationale si provideri de tip ”boutique” ce vor oferi servicii personalizate de inalta calitate celorlalte categorii de clienti. Multe firme din domeniu folosesc deja cele mai bune practici de due dilligence si refuza in mod constant clientii care reprezinta un risc din punct de vedere legal. Cei care vor implementa astfel de practici vor prospera in timp ce pe ceilalti ii vom vedea in viitoare „Panama Papers”.
Compliance este cuvantul cheie in domeniul providerilor de servicii de infiintare si administrare firme offshore. Reprezinta codul intern de bune practici al fiecarei firme din domeniu, prin care se asigura ca atat activitatea sa cat si a angajatilor sai nu intra in conflict cu legislatia locala, internationala sau cu interesul clientilor. De asemenea se asigura ca activitatea clientilor este una legitima si nu poate afecta imaginea firmei sau a celorlalti clienti.
Dema Partners a primit o propunere de colaborare cu celebra Mossack Fonseca care a generat celebrul scandal Panama Papers si am refuzat tocmai datorita acestui cod de bune practici pe care se pare ca unii actori din domeniu nu il au deloc.
Panama Papers a dezvaluit ca celebra casa de avocatura in loc sa foloseasca directori si actionari nominali profesionisti, avocati sau manageri de cariera, folosea persoane sarace de la tara, fara studii si care semnau documente in limba engleza fara ca macar sa le inteleaga. Bineinteles ca astfel de practici reprezinta un magnet pentru infractori si nu stiu cat de confortabil s-ar simti un investitor onest ca directorul firmei sale sa fie director si la firmele unor dictatori, politicieni corupti sau traficanti de droguri. Astfel de practici seamana cu unele practici inca folosite in Romania de a folosi persoane fara adapost sau extrem de sarace ca si actionari si administratori ai unor firme cu cifre de afaceri uriase, destinate a intra in falimente controlate.
Dema Partners foloseste ca si directori si actionari nominali numai firme si persoane special licentiate pentru astfel de activitati in fiecare jurisdictie, avocati, contabili sau manageri de cariera. Codul nostru de bune practici si due dilligence ne permite selectia si refuzul de a lucra cu clientii care prezinta riscuri legale.
Cei ale caror nume au fost expuse in Panama Papers pot apela cu incredere la Dema Partners pentru restructurarea afacerilor sau transferul administrarii firmelor catre noi.