Afla totul despre cat este de legal sa detii o societate offshore !

Multa lume ma intreaba daca este legal sa detina o societate offshore.  Ca sa raspund la intrebare trebuie sa revin la definitii:

  • o firma offshore in acceptiunea moderna inseamna o firma intr-o tara care ofera avantaje fiscale firmelor inregistrate local sau de catre nerezidenti, ceea ce se traduce prin taxe reduse sau chiar zero. Aceste tari mai sunt denumite generic si paradisuri fiscale
  • Un alt termen foarte des intalnit in statele dezvoltate este cel de „offshore outsourcing” si reprezinta subcontractarea de catre firme din tarile dezvoltate a anumitor servicii ce presupun numar mare de angajati cu o pregatire foarte buna si implicit salarii foarte mari, catre firme din tari in curs de dezvoltare unde nivelul salarial este mult mai mic. O destinatie traditionala pentru offshore outsourcing in domeniul IT si call center este chiar Romania, alaturi de India
  • Pentru Europa continentala termenul de offshore se folosea inca din antichitate pentru defini teritoriile de „dincolo de tarm” adica din afara continentului. Primele paradisuri fiscale au aparut in Grecia Antica, atunci cand comerciantii au inceput sa se intalneasca pe insule nelocuite pentru a evita taxele mari din Orasele Stat Grecesti. Aceste insule au devenit mari centre comerciale.

Si acum sa revenim la legalitatea unei firme offshore in Romania. In legislatia romaneasca nu exista termenul de „offshore” sau  „firma offshore”.  Astfel orice firma offshore sau inregistrata intr-un paradis fiscal este tratata din punct de vedere fiscal ca orice alta firma straina.

Astfel pentru orice cetatean al Romaniei este legal sa detina o firma straina ( implicit o firma offshore ). Multi dintre voi o sa ma contrazica, spunand ca in fiecare zi mai apare la stiri un politician sau milionar care detine firme offshore, arestat. Corect dar motivul arestarii ne este faptul ca detin o firma offshore ci faptul ca au comis alte ilegalitati ( dare sau luare de mita, frauda, etc ). Ca sa intelegeti mai bine, este celebru cazul din Statele Unite ale Americii referitor la contracandidatul lui Obama la alegerile prezidentiale, Mitt Romney care isi detine legal averea de peste 100.000.000 USD prin intermediul unor firme offshore. Desi stirea a tinut prima pagina a ziarelor pentru mai multe luni, comentadu-se ca este imoral avand in vedere statutul lui, toate investigatiile au demonstrat ca totul era perfect legal.

Ca sa dezvolt ideea, tot la stiri este plin de milionari arestati pentru fraude si alte infractiuni, folosind SRL-uri romanesti. Ilegalitatea nu consta in detinerea unui anumit tip de firma ci in comiterea unei infractiuni cu sau fara un anumit tip de firma.

Codul fiscal romanesc incadreaza din punct de vedere fiscal firmele care au o relatie comerciala cu firme sau persoane fizice rezidente in Romania, in 3 categorii:

  • Firme membre UE: in aceasta categorie firmele offshore din Cipru, Malta sau zona libera Madeira din Portugalia care sunt considerate asa zise paradisuri fiscale sunt pe picior de egalitatea in fata legislatiei romanesti cu firmele din Germania, Franta sau Marea Britanie
  • Firme cu care avem tratate privind dubla impozitare ( sau dubla impunere ): o firma offshore in Costa Rica, Singapore sau Emiratele Arabe Unite ( Dubai sau RAK ) va fi tratata din punct de vedere fiscal conform tratatului, in mod similar cu o firma din Statele Unite ale Americi, Canada sau Australia.
  • Firme din afara UE cu care nu avem nici un fel de tratat privind dubla impunere: firme din tari cu impozitare mare si care au relatii comerciale cu Romania, cum ar fi Brazilia sau Argentina au acelasi regim de taxare inversa ca si firmele offshore din Seychelles, Belize sau BVI ( British Virgin Islands )

Ordinea in care se aplica legislatia fiscala este: legislatia Uniunii Europene -> Tratatele Privind Dubla Impozitare -> Codul Fiscal.

Daca cititi si celelalte articole din sectiunea „Blog” puteti vedea exemple clare de structuri de business ce folosesc firme offshore perfect legal.

Este bine stiut in intreaga lume ca firmele offshore sunt cele mai folosite de catre companiile multinationale, iar in unele cazuri o singura companie poate detine mii de firme offshore. Totul perfect legal. In functie de business-ul pe care il aveti si obiectivele dumneavoastra, o firma offshore se poate justifica de la mici business-uri online care castiga cateva mii de euro pe luna pana la marii investitori.

In concluzie da este legal sa detii o societate offshore si sa operezi prin ea in limitele legislatiei romanesti si internationale.

Citeste si Locatia De Management Si Control – Sediul Permanent